'Çocuklarını Instagram'da Paylaşamazsın' Yasağı

By Gizem - 14:38




 Merhaba dostlarım! Bu bahsedeceğim konu son derece hassas olduğum bir konu. 

  Geçtiğimiz günlerde şiddetli geçimsizlik üzerine boşanan bir çiftin çocukların velayeti sırasında yaşadıkları gelişme internette gündeme oturdu. Olayı bilmeyenler için şöyle bir özet geçeyim. Artık sosyal medyanın gelişmesiyle birlikte internette yeni yeni akımlar,trendler başladı hepimiz farkındayız ama bunlardan bir tanesi varki çok tartışmaya açık bir konu. 'Instamom' denilen olay. Bence kendisi kesinlikle bir değil hatta bloggerlık bile olamaz,olmamalı. Çok takipçili,tanınan 'Instamom' lardan Nihan Kayalıoğlu eşiyle boşanması sırasında eşinin;çocuklarım üzerinden para kazanıyor,fotoğraf ve videolarını sosyal medyada paylaşarak istismara davetiye çıkarıyor tarzı söylemleri üzerine mahkeme haklı görerek verdiği kararda velayetin babaya verilmesini uygun gördü. Bununla da kalmayarak çocukların fotoğraflarının paylaşılması anneye yasaklandı.
  
  Tanımadığım,sadece sosyal medya üzerinden kendi hayatını paylaşan insanlara ne olursa olsun bir yargılama yapmak kötü sözde bulunmak ne benim haddim ne de başkasının bence. Kişi olarak,aile olarak bir şey söylemem mümkün değil ama bu 'Instamom' olayı bana göre tamamen yanlış, hiçbir sebebi olamaz. Herkes günümüzde sosyal medya kullanıyor ve insanların çoğu bu medyada zaten aktif. Yenilen yemekler,gezilen yerler,aile fotoğrafları,çocuklarını herkes zaman zaman paylaşıyor ama genel anlamda insanlar bunu kendi arkadaşlarının,ailelerinin olduğu 100 200 takipçili hesaplardan,facebooktan yapıyor.BU İŞ ÜZERNDEN PARA KAZANMIYOR. Çocuğunu açık bir hesaptan,yüz binlerce kişiye paylaşıyorsun,reklam alıyorsun,ajanslara gönderiyorsun. PEDOFİLİ GERÇEĞİ UNJTULUYOR! Çocukları bu olaylardan olabildiğince uzak tutmak varken altın tepside sunmak niye? Televizyon reklamlarında bile sık sık gösterilmemeli çocuklar çünkü onların hakları aileleri üzerinde. Bu çocuklar büyüyecekler,yetişkin oldukları zaman bu görüntüleri istemeyebilir,özel hayatlarının paylaşılmasından rahatsız olabilirler! Olmasalar bile ünü,şöhreti kendi karar verecekleri yaşa geldiklerinde isteyebilirler.  

Keşke bu hastalıklı insanlar hiç olmasa. "Bu insanları engellemek vs bir şeyler yapmak varken neden kendi çocuğumu onlar yüzünden paylaşmayayım" tarzı düşüncelere sahip olabilirsiniz. Ama şu an bu tip iyi düşünceli olmayan insankar varken çocukları korumaktan ötesini düşünmeyelim.

 Türkiye'de daha bunun gibi yüzlerce mesele var. Keşke hepsine bu tip karar verse mahkemeler. İnsanların onlarca suça şu şu kararı verdiniz buna niye böyle yaptınız tipteki yorumlarını da pek anlayamıyorum doğrusu. Sırf daha önce yanlış bir karar verildi diye doğru kararlar neden yargılanıyor pes! 

  Lütfen aşırı eleştirici,yargılayıcı olmamakla birlikte fikirlerinizi yorumlara yazın veya yeni bir başlık olarak blogunuzda yayınlayın çünkü benim için önemli bir konu değişik değişik onlarca düşünce var sizlerin yorjmlarını da merak ediyorum...

İyi günler...




Bu blogtaki yazılar ve kişisel görseller 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu tarafından gerek cezai gerekse hukuki yönden korunmaktadır. Kullanılamaz,kopyalanamaz.
HERKESE SAĞLIKLI,HUZURLU,MUTLU BİR HAFTA DİLERİM..


Blogtaki bütün yazılar kendi düşüncelerim,yorumlarım ve izlenimlerimdir hiçbiri izinsiz kullanılamaz,kopyalanamaz.

  • Share:

You Might Also Like

12 yorum

  1. Merhaba..çocukların her halinin sosyal medyada paylaşılmasını sağlıklı bulmuyorum.Anne babalar çocuklarını kendi mülkleri gibi görmemeliler .Onlar bizim organizmamızın birer uzantısı değil, birer bireyler.Geçici bir süre, yani büyüyene kadar bizim himayemize verilmiş olmaları, onlar üzerinde istediğimiz gibi tasarruf edebileceğimiz anlamına gelmez.Mahremiyetlerine saygı gösterilmeli.Nasıl bir başkasından izin almadan resmini paylaşmıyorsak ,çocuğumuza da bunu yapmamalıyız.Büyüdükleri zaman ,bunları nasıl karşılayacaklarını bilemeyiz.Hele de onlar üzerinden “kariyer” yapmak ,para kazanmak kesinlikle yanlış.Bir yanlışı, popüler insanların yapması ,onu doğru haline getirmez.
    Yalnız bu olaydaki annenin, çocuklarının velayetinden mahrum edilmesini de doğru bulmuyorum.Sadece sınırlama getirilmesi yeterli olurdu.Çocukları korumaya çalışırken yeni bir mağduriyet de oluşturulmamalı.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok dikkatlice çok mantıklı bir yazı yazmışsınız söylediğiniz her cümleye katılıyorum. "Onlar bizim organizmamızın birer uzantısı değil, birer bireyler" özellikle bu kısım o kadar doğru ki. Ve son cümlelerinize de katılıyorum sadece yasaklanması da sosyal medya açısından bir engelleme olurdu zaten haklısınız

      Sil
    2. Fikirlerinizi belirttiğiniz için çok teşekkürler:)

      Sil
  2. Çocukların fotoğraflarının sosyal medya üzerinden paylaşılması gerçekten sakıncalı bir durum. ''İnstamom'' lığın haricinde özel okul öncesi eğitimi veren yerlerin de bu tarz hesapları olmamalı, ve çocukların okulda her yaptıkları paylaşılmamalı reklam için. Hassas bir konu, gündeme gelmeli ve farkındalık kazanılmalı.Sevgiler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anaokulu hesaplarına çocuğumun fotoğrafının paylaşılmasını istemiyorum diyerek engel olabilirsin ama çocuğun annesine anca üst kurul bir yer engel olabiliyor işte yoksa "onun çocuğu" ya hani istediğini yapar.. Yorumun için çok teşekkürler sevgiler :)

      Sil
  3. Geçtiğimiz senelerde sanırım Amerika'da bir ergen küçüklük fotoğraflarını internette yayınlayan annesini dava etmişti. Gerçekten çok hassas konular özellikle annelerin dikkatli olması gerek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok hassas bir konu..Yorumun için çok teşekkürler sevgiler:)

      Sil
  4. Ben blogumda da dedigim gibi abartiya kacilmasi ve mahrem durumlarinin paylasilmasini dogru bulmuyorum. Diger durumlarini bir cok anne paylasiyordur heralde. Bakin blogda ki ünlü anneler dahi paylasiyor. Yada kisisel bloglardakilerde. Önemli olan resmin icerigi ve skligi bence canm

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediğim şeyler gören insanların kötü ve iğrenç düşünceleri içindi yoksa birbirinden güzel bu yavruları herkes kendi sevdikleriyle paylaşmak ister ama bence paylaşılan hesabın kitlesi ve söylediğin gibi içerikle sıklığı çok önemli. Yorumun,düşüncelerin için çok teşekkürler sevgiler :))

      Sil
  5. Ben kendi açımdan bakıyorum ve paylaşmazdım. Bakın evde tek başına filminin popüler çocuğu şimdi ne halde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evde tek başına filmiyle alakalı bir şey bilmiyordum şimdi sen söyleyince baktım aklıma birkaç tane türk sanatçı geldi bu şekilde..Ne yazıkki şöhret herkese iyi gelmiyor 10 yaşındaki çocuk kendi şöhretine kendi karar verebilir mi akıllıca? Bence tam olarak veremez. Ailede başlayıp aile de bitiyor yine her şey..Yorumun ve düşüncelerin için çok teşekkürler sevgiler :))

      Sil
  6. Güzel yazı olmuş ama sitenizin tasarımını degiştirirseniz bence daha çok kişiye hitap edebilirsiniz.

    Buradan daha iyi bir blogger teması indirebilirsiniz

    YanıtlaSil